הסכם הורות

גירושים ברבנות בהסכמה

הסכם הורות, הנקרא גם הסכם הורות משותפת, נועד להסדיר מערכת יחסים בין צדדים שלא מנהלים מערכת יחסים זוגית, ומעוניינים להביא לעולם ילד.
בשנים האחרונות והודות לשינוי שחל בהגדרת המשפחה בישראל, הסכמי הורות עשויים להיות רלוונטיים לכמה וכמה סוגי משפחות, כגון: משפחות חד הוריות, משפחות חד מיניות, משפחות שמעוניינות לגדל ילדים ללא קיום קשר זוגי בין ההורים ועוד.

הורים שרוצים להביא ילד לעולם, לא תמיד מודעים למשמעות של גידול ילד במשותף, והם לא יכולים לדעת אם וכיצד יסכימו ביניהם בעתיד על דרך גידולו. חוסר הסכמה ביניהם עלול להתפתח לסכסוך, ומכיון שאין מסגרת חוקית ברורה ליחסים ביניהם, חשוב שיהיה הסכם בכתב שיפרט את תנאי ההורות המשותפת, וישקף תיאום ציפיות וכן מערכת חובות וזכויות בין ההורים, כאשר מושם דגש על טובת הילד.

מה יכלול ההסכם?

מומלץ לפרט בהסכם את תנאי ההורות שהצדדים מסכימים עליהם, ולכלול התייחסות לתשלומי מזונות, זמני שהות, מגורים, חינוך וכד'.
כך למשל, חשוב שבהסכם יפורטו הסדרי המשמורת על הילד. יש המעדיפים משמורת משותפת, ויש הורים שמעדיפים כי המשמורת תהיה בידי הורה אחד ולהורה האחר יינתנו זמני שהות. הנושא של המשמורת יכול לעורר מחלקות ואי הסכמות רבות, ולכן חשוב לנסח אותו בצורה ברורה ומפורטת בהסכם.

הפרק העוסק בתשלומי מזונות לילד יתייחס לחלוקת ההוצאות בין ההורים: מגורים, אוכל, ביגוד והנעלה, חינוך, חוגים ועוד. מובן שיש הבדל בין הורים שחולקים משמורת משותפת וששכרם דומה לבין הסדר של משמורת מלאה וזמני שהות, אז עיקר ההוצאות נופל על כתפי ההורה המשמורן, ויש צורך לקבוע תשלום מזונות חודשי.
כמו כן, חשוב לעגן בהסכם את ההסכמות לגבי אופן חינוך הילד – האם הילד יתחנך בחינוך דתי או חילוני, האם במסגרת לימודים רגילה וכד'.

יישוב מחלוקות

בנוסף, מומלץ לכלול בהסכם סעיף העוסק במנגנון ליישוב מחלוקות, כך שאם תהיה אי הסכמה מהותית בין ההורים, ניתן יהיה לפתור אותה בצורה יעילה ומהירה – למשל, בהליך גישור, אם כך ייקבע בהסכם.
לאור משמעותו הרבה של הסכם הורות וכדי שיהיה אפשר למנוע אי הסכמות מהותיות בין ההורים, חשוב מאוד שההסכם ינוסח ע"י עורך דין שמתמחה בדיני משפחה, אשר מנוסה בעריכת הסכמים כאלו, כדי שההסכם יהיה מפורט, ברור ויספק להורים יציבות, ביטחון וודאות.
עו"ד אוריה חנן בעלת ניסיון רב בדיני משפחה, ויש לה ניסיון עשיר בניסוח הסכמי הורות משותפת.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן