הסכם ממון
הסכם ממון הוא הסכם שנערך בכתב בין בני זוג, במסגרתו הם מסדירים את היחסים הרכושיים ביניהם. ההסכם צופה פני עתיד, והמטרה שלו היא להסדיר עניינים שעשויים להיות שנויים במחלוקת במקרה שהיחסים בין בני הזוג יתערערו.
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון", "החוק") קובע, כי אם בני הזוג לא ערכו ביניהם הסכם ממון, או שהם ערכו הסכם והוא לא קובע אחרת, יראו אותם כמסכימים להסדר איזון המשאבים על-פי החוק (סעיף 3).
הסדר איזון המשאבים קובע, כי עם פקיעת הנישואין, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית מהשווי של כלל נכסי בני הזוג מלבד החריגים שנקבעו בחוק.
חשיבות הסכם ממון
מכאן, שחשיבות עריכת הסכם ממון רבה – כך בני הזוג יכולים לקבוע חלוקת רכוש שתתאים להם, חלוקה שונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון. משמע, הכח נמצא בידיים של בני הזוג – ביכולתם להחליט מה טוב עבורם, ולא החוק הוא זה שקובע בשבילם בעניין זה.
אישור הסכם ממון
ניתן לערוך הסכם ממון לפני הנישואין ("הסכם טרום נישואין") או במהלכם. כדי שהסכם ממון יהיה תקף, יש לאשר אותו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני (כאשר הצדדים לו הם בני זוג יהודים). אם מדובר בהסכם טרום נישואין, ניתן לאשר אותו גם בפני רושם נישואין או נוטריון.
חשוב לציין, כי קשה מאוד לבטל הסכם ממון, שאושר וקבל תוקף של פסק דין. זאת, מכיון שהסכם שקיבל תוקף של פסק דין הוא בעל מעמד מיוחד, ופתיחת הדיון מחדש בו, פוגעת בעיקרון סופיות הדיון. כמו כן, החזקה היא שהצדדים שחתמו על ההסכם, עשו זאת מרצונם ומתוך כוונה לקיימו.
בשל בקושי הגדול בביטול הסכם ממון, חשוב להתייעץ עם עורך דין דיני משפחה בשלב עריכתו, כדי שעורך הדין ינסח עבורכם הסכם טוב, ברור וללא סתירות פנימיות.
עו"ד אוריה חנן בעלת ניסיון רב בניסוח הסכמי ממון, והיא תשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה ועניין בנושא חשוב זה.