מזונות אשה

מזונות אשה הם תשלום שמוטל על הבעל. עליו לשלם לאשתו מזונות כדי להבטיח לה רמת חיים סבירה. יש לבעל חובה לדאוג לרווחת אשתו.
ע"פ ההלכה היהודית, על הבעל מוטלת החובה לפרנס את אשתו – כבר במעמד הכתובה שניתנת לאשה בחופה. כל עוד בני הזוג נשואים, אשה זכאית לתשלום מזונות מבעלה. משמע: עד מועד הגירושין או עד מתן פסק הדין לגירושין ע"י בית הדין הרבני הבעל חב במזונות אשתו. זאת משום שהליך הגירושין יכול לקחת זמן רב, וכל עוד בני הזוג נחשבים לנשואים מבחינה רשמית, על הבעל לזון את אשתו, כלומר: לפרנס אותה.

תביעת מזונות

אם הבעל לא עומד בחובתו, האשה זכאית להגיש תביעת מזונות לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה כדי שתוטל על הבעל חובת תשלום מזונותיה.

פרמטרים שמשפיעים על תשלום המזונות

באשר לשיעור תשלום המזונות, הכלל המנחה הוא "עולה עימו ואינה יורדת", כלומר: יש לאפשר לאשה קיום ברמת החיים אליה הורגלה. לצד זה, ישנם שיקולים נוספים שבהם בית המשפט מתחשב: יכולתו הכלכלית של הבעל, רמת השתכרותו וכן האם האשה עובדת ומרוויחה כסף בעצמה. עם זאת, חשוב לציין שהבעל לא יכול להכריח את אשתו לצאת לעבוד כדי להפחית מתשלום המזונות.

שלילת מזונות מהאשה

לצד חובתו של הבעל במזונות אשתו, יש לדעת כי במקרים מסוימים, האשה תפסיד את זכותה למזונותיה.
כך למשל, אשה שבגדה בבעלה ("זנתה תחתיו"), אשה מורדת – אשה שמסרבת לחיות חיי אישות עם בעלה או אשה שגורמת לבעלה לעבור באופן מכוון על כללי הדת. חשוב לציין, כי יש צורך בראיות כבדות משקל ובהוכחות משמעותיות הנתמכות בטענות אלו כדי לשלול מאשה את מזונותיה.
הגשת תביעת מזונות ללא שיקול דעת מעמיק, או הגשת תביעה לשלילת מזונות אשה – עלולות להיות בעוכרי התובע/ת.
חשוב להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בדיני משפחה טרם נקיטת פעולה בנושא.
ניתן לפנות למשרד עו"ד אוריה חנן, המתמחה בדיני משפחה וירושה. לעו"ד חנן ניסיון רב בתביעות מזונות.

 

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן