גירושין בהסכמה ברבנות
במדינת ישראל, מערכת הדינים והערכאות שונה מזו המקבילה בשאר המדינות. זאת, בשל מעורבותו של הדין האישי הדתי בכל הקשור בסוגיות הגירושין והנישואין. משמעות הדבר היא שהן בית המשפט והן החוק החל לעיתים יהיו כאלה שמשויכים לדין האזרחי, ולעיתים לדין הדתי. הדין בישראל קבע סוגיות שיכולות להיות נידונות בבית המשפט או בבית הדין בלבד, כמו גם סוגיות בהן הסמכות היא מקבילה. נוסף על כך, ישנן סוגיות בהן הסכמת הצדדים על התדיינות בערכאה כלשהיא, יכולה להקנות לה את הסמכות.
הנישואין עצמם והגירושין עצמם הם שתי סוגיות שמסורות באופן בלעדי לבית הדין. על כל אדם שחפץ להינשא לעמוד בתנאי הכשרות והטקס של הדין האישי שחל עליו, והתרת הנישואין– כלומר, הגירושין – מסורה גם היא לאותו דין אישי, ויכולה להיעשות בבית הדין בלבד. גירושין הם הליך מורכב, משפטית, משפחתית ורגשית, כשלעצמו; ודווקא לכן ישנה חשיבות רבה בצליחת ההליך בדרך של הסכמה.
מהו הליך גירושין בהסכמה
כפי שידוע לכל, גירושין עשויים להתבצע באחת משתי דרכים: בהסכמה, ושלא בהסכמה. הדרכים השונות משליכות על צורת ההליך.
בשנת 2014 נחקק "חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה", שיצר חידוש בעולם דיני המשפחה, ובגירושין בפרט: החל מחקיקת החוק, אדם שרוצה להגיש תביעת גירושין מבן או בת זוגו, יחויב להגיש קודם "בקשה ליישוב סכסוך". ההליך כולל ארבע פגישות "מהו"ת", ומטרתו היא להצליח ולגשר בין בני הזוג וכך למנוע הסלמה, להגיע לפתרונות שיספקו את שני הצדדים, ולהפוך את ההליך לרך, מוצלח וקשה פחות עבור כל הנוגעים בעניין.
כדי להגיש תביעת גירושין, יהיה על בן הזוג שהגיש אותה להוכיח את אחת מעילות הגירושין שנדרשות לביצועם.
ואולם, אין זו הדרך היחידה להתגרש; הדרך השניה – והמועדפת – הינה גירושין בהסכמה. במקרה שבו הגירושין מוסכמים על שני הצדדים, הם יוכלו לנסח הסכם גירושין באמצעות עו"ד משותף או אחד לכל צד, בצורה מוסדרת ורגועה, בין אם הסכם מלא ובין אם חלקי. בגירושין כרוכות סוגיות רבות נוספות – מזונות, משמורת, רכוש ועוד – ויצירת הסכם שיתן מענה לסוגיות האלו יקצר משמעותית את הליך הגירושין בבית הדין.
חשיבותם של גירושין בהסכמה
בהליך של גירושין בהסכמה נעוצים מספר יתרונות ומוקדי חשיבות. לאלו, שמיד יפורטו, נוסף היתרון החשוב בניהול הליך ברבנות ולא בבית משפט אזרחי. בתי משפט אזרחיים ידועים בעומס כבד, שמייקר עלויות.
- ההחלטה כשייכת לזוג– כפי שנאמר, במסגרת הליך של גירושין נדרשת הסדרה של מגוון נושאים נוספים: מזונות ילדים, מזונות אישה, משמורת, רכוש, חינוך, מדור ועוד. בניגוד לתביעת גירושין, במסגרתה גוף חיצוני – בית המשפט – הוא שמכריע בכל אחת מהסוגיות בהתאם לנסיבות וטענות הצדדים, במסגרת גירושין בהסכמה בני הזוג הם אלו שמקבלים את ההחלטות הללו.
- חיסכון בעלויות– הסכם גירושין, אם כולל הסכמות בכלל הנושאים אך גם אם רק בחלקם, מקצר את הליכי ההתדיינות בצורה משמעותית. אורך ההליך מורכב לא רק בשל התמשכות ההליך, שקשה גם כך כשלעצמו, אלא גם בשל העלויות הנוספות שמצטרפות לתמונה. הסכם גירושין עשוי לחסוך את אלו.
- חיסכון בעלויות במובן הרחב– עלויות אינן רק עניין של זמן וכסף, אלא גם של כוחות נפש וחוסר יציבות גם בגזרת ההורים וגם בגזרת הילדים. ככל שההליך יהיה טעון, ארוך ומלאה יותר, כלל המשפחה תסבול מכך; ולהפך.
איך עובד הליך של גירושין בהסכמה?
ההליך עובד כדלהלן: על בני הזוג שרוצים להתגרש להגיע להסכם גירושין- בין אם בצורה פרטית, ע"י עו"ד, ובין אם כתוצאה של גישור. לאחר ניסוח ההסכם, יש להגישו לבית המשפט לענייני משפחה לאישור. יחד עם ההסכם המאושר, ועם מסמכים אחרים, יש להגיע לבית דין רבני. זה יבחן את ההסכם ויוודא שהוא תקף מבחינה הלכתית, וככל שהתרשם שאכן כך, וששני הצדדים חתמו והסכימו עליו באופן חופשי ורצוני,יעניק לו תיקוף משפטי.
לאחר מכן, יקבע זמן לביצוע מתן הגט שיסמל את פירוק הנישואין עצמם.
כפי שניתן לראות, הליך הגירושין הוא הליך מורכב, אך בעזרת הסכמה ועורך דין מקצועי, ניתן לעבור אותו בצורה רכה ופשוטה יותר. עו"ד אוריה חנן ומשרדה מתמחים בדיני משפחה, ירושות וצוואות ובכללם בסוגיית גירושין בהסכמה, ומלווים את לקוחותיהם אישית ומשפטית. דגש מיוחד מושם על עריכת משא ומתן והליכי גישור, שהכרחיים בעניין זה. לפרטים, לחצו כאן.