הליך גירושין בהסכמה
מה זה אומר גירושין בהסכמה? זהו רצון משותף של בני זוג להסדיר באופן הדדי את המחלוקות והעניינים השונים שעומדים על הפרק במסגרת הסכם הגירושין. הסכם של גירושין בהסכמה נועד לקבוע את אופן הליך הפירוק של התא המשפחתי ולעצב אותו מחדש במסגרת מסודרת וקבועה בעתיד, לתקופה שאחרי גירושין.
איך מתגרשים בהסכמה?
הסכמי גירושין באופן כללי עוסקים בשלוש סוגיות מרכזיות:
- ההסכמה להתגרש – מתן הגט.
- חלוקת הרכוש.
- ענייני הילדים הקטינים – הסדרי ראייה ומזונות.
הליך גירושין בהסכמה יכול להתבצע במספר דרכים:
- שני בני הזוג מגיעים להסכמות ביניהם לגבי המחלוקות השונות ופונים לעורך דין לענייני גירושין שיכין עבורם הסכם גירושים במשותף ובהסכמה.
- בני הזוג מגיעים להסכמות ביניהם לגבי המחלוקות ביניהם, אך כל אחד מהם פונה לעורך דין אחר שיכין עבורו הסכם גירושין וכל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין מטעמו.
- שני בני הזוג מעוניינים להגיע להסכמות אך בחלק מהנושאים אין ביניהם עדיין הסכמות והם פונים לעורך דין אחד או לשניים שונים, כדי לנסות ולגבש ביחד הסכמות מלאות.
- בני הזוג פונים למגשר גירושין כדי לקיים הליך גישור ביניהם במטרה ליישב את הסכסוך ולגבש באמצעות המגשר, שהינו ניטראלי ואינו נוטה לאחד הצדדים, הסכם גירושין בהסכמה.
התנאי הראשון של גירושין בהסכמה הוא הרצון של בני הזוג באמת להסכים אחד עם השני ולהביא לידי סיום את המחלוקות, אי ההסכמות ואף את הסכסוך הקיים ביניהם. ארבע האופציות הרשומות לעיל נתונות לבחירתם של בני הזוג וכמובן הן פונקציה של מצב היחסים והאמון ביניהם.
בנוסף, על שני בני הזוג להיות מחויבים לתהליך ולעשות הכול כדי לשתף פעולה בעניין בדרך של תקשורת חיובית ועניינית ביניהם כדי להגיע למכנה משותף ולהסכמות. לעיתים זה נראה קשה ויש הרבה מטענים בין הצדדים אבל רצוי לנהל את המשא ומתן באופן רציף, עם הרבה סבלנות ובמידת הצורך להיעזר בעורך דין לענייני גירושין או במגשר עד שמגיעים להסכמות. לא לוותר ולא להתייאש מתוך ההבנה שזו האלטרנטיבה הטובה ביותר עבור שני הצדדים.
גירושין בהסכמה משותפת
בהליך של גירושין בהסכמה מבקשים בני הזוג להתגרש מבלי לערב גורמים משפטיים, אלא בהליך של בניית הסכמות. השלב הראשון בהליך הוא ההסכמה של בני הזוג שעליהם להתגרש. השלב הבא, אם לא מגיעים להסכמה לגבי כל המחלוקות, פונים למגשר או לעורך דין לענייני גירושין. הליך גישור גירושין הוא יחסית זול וקצר ביחס להליכים משפטיים אחרים.
אם פונים למגשר או לעו"ד, כדאי לגבש ביחד את הנקודות החשובות לפני כן. למשל, איך לחלק את הזמן עם הילדים, נושא שגם משליך על המזונות. כדאי להחליט ביחד כמה פעמים בשבוע יהיו הילדים אצל כל אחד מבני הזוג, באילו ימים ואיך להתארגן בתקופת החופשות.
לגבי המזונות רצוי לערוך חישוב על סמך ההוצאות עד כה, לגבי עלות חודשית של כל ילד. ניתן לעשות זאת באמצעות דפי האשראי ותדפיסים מהבנק. כמו-כן, רצוי באותה הזדמנות גם לעשות חישובים לגבי ההוצאות על אחזקת הבית. אל מול הוצאות הללו יש לבדוק את ההכנסות של בני הזוג ואת היחסיות ביניהן על פי תלושי השכר. המטרה היא להגיע לחישוב שמצד אחד כל אחד מבני הזוג יוכל לחיות בכבוד ומצד שני לא תהיה פגיעה בילדים.
גם לגבי חלוקת הרכוש שצברו ביחד בני הזוג כדאי להגיע להסכמות. אלא אם יש הסכם ממון, שאז יש לנהוג על פי הכתוב בו. אם יש דירה משותפת רצוי לבדוק את שווי הערך שלה ולהגיע להסכמה אם כדאי למכור אותה.
כמה דברים שכדאי לדעת לגבי הסכם הגירושין
אם אתם מעוניינים להגיע להסכם וגם הצד השני מעוניין בכך, הנה כמה דברים שחשוב שתדעו:
-
- את ההסכם ניתן לאשר בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, בהתאם לבחירתכם, וזאת על מנת לתת לו תוקף של פסק דין. בדרך כלל, בית המשפט או בית הדין לאישור ההסכם במידה ואין בו בעיות מהותיות, כגון החלטה על חלוקת רכוש שבאופן מהותי פוגעת בזכויותיו של אחד הצדדים, וכמובן – כל עוד אין בו פגיעה בטובת הילדים שלכם.
- להסכם גירושין שהוגש לבית המשפט ואושר, יש כאמור תוקף של פסק דין מחייב. מכאן והלאה יהיה עליכם להתנהל על פי האמור בו, בין אם מדובר בזמני השהות, בדמי המזונות לילדים, בהסכמות לגבי היבטים חינוכיים של הילדים, לגבי מקום המגורים וכן הלאה. מכיוון שמדובר במסמך הקובע במידה רבה את חייכם בעתיד (וחיי ילדיכם), יש להקפיד שההסכם יכסה ככל האפשר את כל הנושאים הרלוונטיים, ולא ישאיר אי ודאויות או נקודות שיובילו עד מהרה למחלוקות ובעיות. הקפידו לנהל משא ומתן בעצמכם או בעזרת עורכי הדין המייצגים אתכם, או דרך המגשר, על מנת שתוכלו לחיות את חייכם ככל הניתן ברווחה.
- על פי רוב, הסכם גירושין שאושר ימשיך ללוות אתכם לשנים ארוכות. זכרו כי חריגות משמעותיות ממנו עלולות להוביל למצבים בלתי נעימים, לא רק בהקשר לילדים ולשיתוף הפעולה מול בן הזוג, אלא גם להליכים משפטיים לא נעימים, כגון בקשה לשינוי ההסכם.
- אכן, למרות שהסכם הגירושין כמוהו כפסק דין, אין בכך לומר שלא ניתן לשנותו במידת הצורך. לבני הזוג קיימת האפשרות להגיש ביחד או לחוד בקשה לשינוי ההסכם בכל עת, וחובה לבקש זאת מאותה ערכאה שאישרה את ההסכם המקורי, בין אם בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין.
- העובדה שהחלטתם להתגרש בהסכמה ושחתמתם על ההסכם, אינה אומרת שלא ניתן לשנותו במצבים מסוימים. עם זאת, לא בכל מצב יסכים לכך בית המשפט או בית הדין, ולמעשה הנטייה היא להשאיר את ההסכמים כפי שהם אלא אם מתקיימות נסיבות חריגות. הכוונה היא לנסיבות שהינן משמעותיות מאוד, מתמשכות וקבועות, ו/או שלא ניתן היא לצפותן בעת החתימה על ההסכם.
- דוגמא למצב חריג שכזה הינה שינוי משמעותי וקבוע במצב הכלכלי של אחד מבני הזוג, אי יכולתו או אי רצונו של אחד מבני הזוג להקפיד על זמני השהות, שינוי במצבו הרפואי או הנפשי של אחד הילדים המחייב הוצאות ניכרות, אי יכולת לקיים משמורת משותפת, וכדומה.
- באשר למשמורת משותפת, זוהי הדרך הטובה ביותר עבור הילדים על פי גורמי המקצוע, מכיוון שכך הם יכולים ליהנות מקשר משמעותי ושוויוני מול שני ההורים, להבדיל מהורה משמורן אחד. עם זאת, ראוי לזכור כי למשמורת משותפת יש גם "מחירים". למשל, המחיר הוא ששיתוף הפעולה הנדרש ביניכם בעתיד הינו נרחב יותר, ולכן גם התקשורת צריכה להיות מיטיבה, אף אל מול אתגרים שבוודאי יצוצו לאורך הזמן. מחיר נוסף הינו שינוי בדמי מזונות הילדים.
- על פי הפסיקה הנוכחית, במצב של משמורת משותפת, דמי מזונות הילדים מעל גיל 6 אינם מתייחסים עוד למגדר, כלומר לאב או לאם. מה שלוקחים בחשבון הוא את זמני השהות, וזכרו כי משמורת משותפת אין משמעה שחייבים לחלק את הזמנים שווה בשווה. בכל מקרה, בית המשפט יתחשב בזמני השהות שקבעתם, ויביא אותם בחשבון. בנוסף לכך, בית המשפט יתייחס לכושר ההשתכרות של שניכם, כאשר המטרה היא להגיע לחלוקה צודקת והוגנת של המחויבות הכספית בהתאם לנטל של שהיית הילדים ולפי ההשתכרות מעבודה, קצבאות, שכר דירה מדירה שאתם משכירים וכדומה.
- לאבות הסבורים כי משמורת משותפת "תציל" אותם מדמי המזונות הגבוהים, חשוב לזכור כי ההיבט הכלכלי אינו משתפר בהכרח. נכון שעשוי להיווצר מצב בו דמי המזונות נמוכים יותר ואף שוויוניים (כלומר מתבטלים), אך כמובן שהנטל הכלכלי גובר מכיוון שצריך להחזיק בית מרכזי לילדים על כל המשתמע מכך, הן מבחינת ההוצאות, הן מבחינת מידת הפניות לעבודה, הן מבחינת אפשרויות המגורים, וכדומה.
- במידה וישנה אפשרות להגיע להסכם גירושין מבחינת איכות התקשורת ביניכם, וכמובן הרצון להגיע להסכמות, הרי שזוהי בוודאות הדרך העדיפה. כאשר אתם עורכים ביחד עם עורך דין הסכם גירושין, תוכלו להכניס את התנאים המתאימים ביותר, מתוך היכרות קרובה שאין שנייה לה עם צרכיכם וצרכי הילדים. זאת, בניגוד לבית משפט או בית דין רבני, שלמרות הדיונים אתכם ולמרות חוות דעת של אנשי מקצוע שלעיתים מוגשות, בסופו של דבר אינו מכיר אתכם ואת ילדיכם היטב.
- הסכם גירושין גם מונע מאבקים ממושכים ומרים בערכאות השונות, צעדים חד צדדיים, תלונות, אי וודאות, כעסים ומפחי נפש. הכוח נמצא בידיים שלכם ותוכלו להגיע הרבה יותר במהירות להסכמות שיסללו את המשך הדרך באופן המתאים ביותר עבורכם. יתרה מכך, תחסכו ממון נכבד על הוצאות משפטיות הכרוכות במאבקים משפטיים.
לקבלת ליווי משפטי בגירושין
למידע נוסף ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי הנכם מוזמנים לפנות אל סניפי משרדנו המצויים באשקלון ובנתניה. ניתן לפנות אלינו בטלפון 09-7778638 ועורכי הדין שלנו יעמדו לרשותכם עם מענה לשאלות והתלבטויות.