הליכי גירושין עם ילדים

הליכי גירושין עם ילדים– כל מה שצריך לדעת

כל הליך גירושין איננו פשוט כלל וכלל. לקשיים הרגשיים והמשפחתיים מתווספים הנטל הכלכלי הנלווה להליך ולתקופה שאחריו והקושי לצאת לדרך חדשה. הליך הגירושין עלול להיות קשה עוד יותר כאשר ישנם ילדים בתמונה. כיצד יישארו ההורים נוכחים בחיי הילדים? מי ידאג לפרנסתם ולצרכיהם? מי יגדל אותם וידאג לחינוכם? שאלות אלו ואחרות מהדהדות ברקע הליך הגירושין והתשובות אליהן לא תמיד קלות.

למידע נוסף לחצו כאן

 

משמורת

כאמור, מתחייבת קבלת החלטה מי הוא ההורה 'המשמורן' של הילדים, מי הוא שישמור עליהם ברשותו. ההחלטה יכולה להתקבל על פי החלטה משותפת של שני בני הזוג או על פי החלטה של בית המשפט לענייני משפחה. ההורה המשמורן מחזיק גם בהחלטות החשובות ביותר לגבי חינוכם וגידולם של הילדים אך גם בעול הכספי שכרוך בהחזקתם ברשותו. בין סוגי המשמורות ניתן למצוא את משמורת האם, משמורת האב, ואף משמורת משותפת שווה בשווה.

הליכי גירושין עם ילדים

מזונות

המקור לחיוב דיני המזונות של ההורה כלפי הילדים לאחר הגירושין נובע מס' 3 לחוק תיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959. כלל, חלים בישראל דיני המשפחה של המשפט העברי. כתוצאה מכך, הנטל לתשלום דמי מזונות עבור הילדים מוטל על כתפי האב.

תפקידם העיקרי של דמי המזונות הוא להבטיח שיחיו האישה והילדים באופן סביר, במיוחד לאחר הליך גירושין שבעקבותיו כושר ההשתכרות של האם עלול לרדת. דמי המזונות משולמים עבור כל ילד ומשתנים בהתאם לגילו, ועד לסיומו של השירות הצבאי או הלאומי.

את צרכיהם הבסיסיים של הילדים אותם מחויב האב לממן מקובל למנות כמזון, הוצאות מגורים וביגוד. מיותר לציין שתחום המזונות הוא רחב וטומן בחובו תתי – נושאים שכל אחד מהם יכול להימתח לטובת כל אחד מהצדדים אם רק ידע לטעון את הטענות הנכונות. חשוב ביותר להשתמש בשירותיו של עורך דין מקצועי שמבין בתחום וידע לרתום את הידע שלו לטובתכם.

 

ניכור הורי

ניכור הורי מצב בו, כתוצאה מהוויכוח הסובב את הליך הגירושין, בוחר הילד להתחבר לאחד ההורים ומפנה עורף בצורה משמעותית להורה השני. לעיתים עלול להגיע הניכור ההורי למצב בו הילד רואה בהורה השני דמות רעה ושלילית באופן פתולוגי. לפעמים עשוי להתעורר ניכור הורי כתוצאה מעידוד של ההורה האחד לניכור הילד כלפי ההורה השני, מתוך רצון למנף את הלחץ הריגשי שנוצר עקב ההתנכרות.

ניכור הורי יכול להתבטא בדרכים שונות. הוא יכול לבוא לידי ביטוי בשלבים המוקדמים בחוסר כבוד בסיסי להורה, הימנעות מפגישה איתו וכדומה. בשלבים מתקדמים וחמורים יותר זה יכול להוביל לחשדנות ופחד מההורה ואף לתלונות שווא נגדו. לעיתים קורה שהניכור מוביל גם לנתק בין הילד המתנכר לבני משפחתו האחרים שלא שותפים יחד איתו לתחושות כלפי ההורה.

במצב של ניכור הורי חשוב מאוד לפנות לייעוץ כבר בשלבים הראשונים של הזיהוי. המתנה מיותרת עלולה להוביל למצב שבו קשה יותר לפתור את הסכסוך בין הילד להורה אליו הוא מתנכר. ייתכן מאוד שההורה השני לא יסכים להליך גישור ולא תישאר ברירה אלא להגיש תביעה משפטית. עורך דין מומחה יכול לסייע לכם מאוד בתביעה החשובה הזו.

הליכי גירושין עם ילדים

אז איך להתנהל עם הילדים בתקופת הגירושין

אם תקופת הגירושין מאתגרת עבורכם, שוו בנפשכם עד כמה היא יכולה להיות קשה עבור הילדים. על מנת שיוכלו לעבור את התקופה באופן מיטיב ככל האפשר, חשוב לתת על את הדעת על מספר נושאים:

  • מחקרים רבים מוכיחים כי בטווח הארוך, הפרמטר החשוב ביותר לרווחתם הנפשית והתפתחותם התקינה של ההורים הינו תפקוד ההורים בעת ולאחר הגירושין. לפיכך, למרות שהליך גירושין עם הילדים הוא מאתגר, ולמרות הטלטלות הרגשיות, חשוב ביותר להקפיד על תפקוד תקין – שמירה על סדר היום הקבוע, בילוי זמן איכות עם הילדים, יציאה לבילויים, דאגה לכל נושא המזון, הביגוד וכן הלאה. בקיצור, יש להחזיק עבורם בית מאורגן, מסודר ובטוח מכל הבחינות, ואין זה משנה אם בחרתם במשמורת משותפת או שנקבעה משמורת מלאה לאחד מכם.
  • אין לספר לילדים על הגירושין סתם כך, בשליפה מהמותן. מה שמומלץ לעשות הוא להמתין עד שיש לכם ביד הסכם גירושין שיובא לבית המשפט או לבית הדין, או כבר אושר על ידיו. עדיף לקבוע שיחה שבה שותפים שני ההורים, כאשר אתם מקציבים לה את כל הזמן הנדרש. בשיחה הזו אין להטיח האשמות או אפילו לספר מי יזם את הגירושין, אלא לחתור לשיחה רגועה ככל האפשר בידיעה שאתם שם לטובתם. ספרו לילדים על האופן שבו חייהם ייראו מעתה: הבתים שלכם, הזמנים שישהו אתכם, המשך הלימודים במסגרת החינוכית, מי יביא אותם לחוג ולבית הספר, מה נשאר קבוע ומה ישתנה.
  • אין ספק שהגירושין מעוררים אמוציות קשות, אך עליכם להקפיד שלא לשתף בהן את הילדים. ממילא, עולמם הפנימי מושפע עמוקות מפירוק התא המשפחתי, ובוודאי כאשר מדובר בילדים קטנים. אף אם הרגשות סוערים ביום כזה או אחר, שמרו אותם לעצמכם. אל תשתפו בכעסים והאשמות את הילדים, ובוודאי שאל תרמזו כאילו הגירושין התחוללו באופן כלשהו באשמתם. נהפוך הוא, רצוי לשדר ככל האפשר "עסקים כרגיל", להקפיד על השגרה הקבועה כמו מקודם, לשדר כי אתם סומכים על הצד השני ושהקשר שלהם עימו חשוב מאוד.
  • כמובן, אין שום צורך לשתף אותם בענייני מזונות ילדים, חלוקת הרכוש או עניינים שלא יוכלו להבין. גם אין לשתפם בהיבטים הקשורים לסיבות הגירושין, אלא רק ברמה שהנפש הצעירה יכולה להבין.
  • ככלל, לבני הזוג הנפרדים מומלץ לסכם את ההבנות בהסכם גירושין, בליווי של עורך דין או עורכי דין המייצגים כל צד. הסכם הגירושין עדיף מאוד על תביעות המוגשות לבית המשפט או לבית הדין הרבני, מאחר והוא חוסך בזמן, בכסף, באי וודאות ובעוגמת נפש. יתר על כן, הוא מאפשר להשאיר את הכוח להחליט בידיים שלכם, בניגוד להחלטות שמתקבלות על ידי שופטים ודיינים שאינם מכירים אתכם. ולא פחות חשוב, בני זוג המתדיינים לגבי הסכם גירושין שומרים על תקשורת מכבדת ככל האפשר, דבר הבונה גם תשתית טובה יותר לקראת העתיד. מכיוון שההליך יותר מועיל ונוח עבורכם, גם האמוציות פוחתות, ולכן גם הילדים פחות נפגעים.
  • אם בכל זאת החלטתם לפנות לעורך דין לצורך הגשת תביעה אל בית המשפט או בית הדין, חשוב שתזכרו שבתור התחלה מתקיים "גישור חובה", או ליתר דיוק לפחות פגישה אחת ביחידת הסיוע. המטרה של הפגישה היא להכיר לכם את האפשרות להגיע להסכמות משותפות, לחסוך לילדיכם סבל ומצוקה מיותרים, ולהסביר לגבי ההשלכות והמשמעויות עבור כל המעורבים. בזמן הזה לא ניתן לקדם תביעות הקשורות בהליכי הגירושין, אלא רק סעדים דחופים, בעוד אתם מחויבים להשתתף רק בפגישה הראשונה. לאחר מכן, אם תבחרו להמשיך ביחידת הסיוע תוכלו לעשות זאת עם עורך דין המייצג אתכם, או להמשיך את התהליך עם עורכי דין באופן פרטי.
  • זכרו כי לנגד עיניו של בית המשפט או בית הדין תמיד יעמוד עיקרון טובת הילד, וכך צריך להיות גם עבורכם. לכאורה, זוהי אמירה מובנת מאליה לכל הורה. למעשה, הליכי הגירושין עלולים להוביל את ההורים למצבים רגשיים סוערים, שבהם החששות והפחדים עלולים לנצח אפילו את ההיגיון בדבר טובת הילדים. לכן, חשוב שתהיו מלווים לכל אורך הדרך בעורך דין אשר יהווה משענת, יספק את הפרספקטיבה הרחבה, ירגיע מבחינה משפטית וימנע צעדים חד צדדיים ודרסטיים. הליווי המשפטי יאפשר יותר רגיעה והתבוננות מעשית על המצב ועל טובתם של הילדים, כמו גם שלכם.
  • גם בהליכי הגירושין וגם בתקופת החיים שאחרי, יש להיזהר מאוד מהתקדמות בכיוון של ניכור הורי, כפי שתואר לעיל. מחקרים רבים מעידים כי "הרעלת" הילדים כנגד אחד ההורים, עלולה לגרום בטווח הארוך לנזקים נפשיים. מלבד זאת, זכרו כי ניכור הורי בהחלט עלול להוות עילה לתביעה של הצד השני, העשויה להוביל לא רק לשינויים בדמי המזונות, במשמורת וכדומה, אלא גם לפיצויים כספיים גבוהים.
  • ולבסוף, לכל אורך הדרך ובעיקר בשנה- שנתיים הראשונות, היו קשובים מאוד לרחשי ליבם של הילדים ולמצבם, אפשרו להם לשוחח בגלוי על רגשותיהם, ועמדו בקשר עם הגורמים הרלוונטיים כגון המורות, הגננות, היועצות החינוכיות וכדומה.

הליכי גירושין עם ילדים

חשיבותה של הפנייה אל עורך דין לענייני משפחה

כפי שניתן להבין, הליכי גירושין עם ילדים אינם עניין של מה בכך, ולא פעם דמי המזונות וסוגיית הסדרי השהות מהווים מכשול משמעותי. בתוך כך, יש להיות קשובים מאוד לצרכי הילדים ורווחתם הנפשית, כמו גם לרווחתם הכלכלית, החברתית והחינוכית בעתיד לבוא. יש לזכור כי לכל הכרעה ואף לכל צעד המבוצע בבית המשפט או בבית הדין הרבני, יכולה להיות השפעה גדולה – הן על התנהלות התיק והן להמשך החיים.

לפיכך, ככל שלרשותכם ילדים והחלטתם להתגרש, אל תעשו זאת ללא ליווי מקצועי של עורך דין מומחה לעניין הליכי גירושין עם ילדים. אנחנו במשרד עורכי הדין אוריה חנן נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע להפוך את ההליך כולו לכמה שפחות מורכב. יחד נפשט את התהליך ונגרום לו לעבור בקלות וביעילות מרבית. למידע נוסף ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי הנכם מוזמנים לפנות אל סניפי משרדנו המצויים באשקלון ובנתניה. ניתן לפנות אלינו בטלפון 09-7778638 ועורכי הדין שלנו יעמדו לרשותכם עם מענה לשאלות והתלבטויות.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן