חלוקת מיטלטלין בגירושין
כאשר מחליטים בני זוג להתגרש, עליהם לתת את הדעת על מספר סוגיות: הגירושין עצמם; המשמורת, ככל שיש ילדים; מזונות אישה ומזונות ילדים, ככל שיש, ועוד; ובנוסף, גם סוגית חלוקת הרכוש. סוגיית הרכוש משמעותית לומדי הואיל והיא זו הקובעת את התנאים הכלכליים של בני הזוג בצאתם לדרכם החדשה; זאת, תוך חלוקה הן של המקרקעין המשותפים והן של המיטלטלין. חלוקת מטלטלין בגירושין עלולה להיות מורכבת מכמה היבטים, ולכן חשוב להכיר היבטים אלו.
חוק יחסי ממון
החוק החל על חלוקת הרכוש של בני זוג שנישאו אחרי 1974, הוא חוק יחסי-ממון; זאת, בניגוד לבני זוג שנישאו לפני 1974 או "ידועים בציבור", עליהם חלה חזקת שיתוף פסיקתית. חוק יחסי ממון קובע הסדר חלוקת רכוש דחויה, לפיו, מרגע הגירושין – או מרגע הפרידה, כפי שיקבע ביהמ"ש – רכושם של בני הזוג יחולק ביניהם באופן שווה. עם זאת, החוק מחריג נכסים שהם לא ברי-איזון, כלומר, שלא יחולקו באופן שווה בין בני הזוג: נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג בטרם הנישואין, ירושות ומתנות.
יצוין שהחוק מתיר לבית המשפט לחרוג מהחלוקה המתוארת בהינתן שיקולים שונים.
ניתן להבחין בין שני סוגי נכסים: נכסי מקרקעין ונכסי מיטלטלין. בעוד נכסי המקרקעין שנרכשו במסגרת הנישואין יחולקו בשווה בין בני הזוג, את נכסי המיטלטלין יהיה צורך לחלק בין מיטלטלין אישיים למיטלטלין שאינם אישיים. אלו שאינם אישיים יחולקו בשווה, ואילו אלו האישיים יוותרו בבעלות בעליהם.
הסכם ממון
על אף קיומו של החוק, ישנה אלטרנטיבה לחלוקה: זאת, בהינתן הסכם ממון. הסכם ממון הוא הסכם שנכתב, אושר ואומת על ידי רשות המוסמכת לכך. הסכם ממון הוא הסכם שמייצר אופן חלוקה אחר של הרכוש בין בני הזוג, לפי מה שהוסכם ביניהם. על הסכם הממון להיחתם בטרם הנישואין, כדי שיוכל להיכנס לתוקף בסיומם. הסכם הממון יכול לחול הן על נכסי מקרקעין והן על נכסי מיטלטלין, ועל ביהמ"ש לכבד אותו.
דרכים לחלוקת המיטלטלין
בניגוד לנכסי מקרקעין, שלרוב, מעטים וברורים יותר, נכסי מיטלטלין הם מרובים ובעלי עלות משתנה, בדרך כלל. ישנם מיטלטלין אישיים ומיטלטלין משותפים; כאשר מיטלטלין אישיים יהיו בעלי ערך סנטימנטלי עבור בעליהם, ומיטלטלין משותפים יהיו כאלה שאינם בעלי ערך מוסף עבור אחד מבני הזוג. כמו כן, יש להבדיל בין נכסים השייכים לילדים ולבין נכסים השייכים לבני הזוג.
ישנן מספר דרכים לחלק את המיטלטלין בין בני הזוג. הדרך הראשונה היא על ידי עריכת רישום של כל נכסי המיטלטלין, להוציא מיטלטלין אישיים, על ידי אחד מבני הזוג, וחלוקה במקום בפני בית המשפט- כאשר כל חפץ יוקרא וייבחר על ידי אחד מבני הזוג. הדרך השניה היא הכנת שתי רשימות של חפצי המיטלטלין, כאשר כל אחד מבני הזוג יקבל רשימה אחת. את הרשימות יכול להכין אחד מבני הזוג, או שכל אחד יכין רשימה אחת.
דרך שלישית לחלק את המיטלטלין, היא על ידי הערכת שמאי את שווים כל נכסי המיטלטלין, ועריכת שתי רשימות של מיטלטלין שישקפו שוויון כלכלי ביניהן. כך, הנכסים שתכיל כל אחת מהרשימות, יהיו שווים, כספית, לאלו שברשימה השניה.
על מה חשוב להקפיד?
הואיל ונכסי המיטלטלין יכולים להכיל גם חפצים קטנים, שיכולים להיעלם בתוך או מחוץ לרשימות, בכוונה או בטעות, חשוב להקפיד על מספר דברים:
- מיפוי של כלל המיטלטלין– יש לוודא שכלל המיטלטלין נכללים בתוך הרשימות או הרשימות. רצוי לבצע בדיקה חוזרת על מנת לוודא שדבר לא נשכח.
- הערכה ריאלית של שווי המיטלטלין– במידה ונבחרת השיטה השלישית, יש לבצע הערכה מדויקת ככל האפשר של שווי המיטלטלין. כדאי לפנות לשמאי על מנת לוודא את דיוק ההערכה, או, לחלופין, להיעזר באתרים המתמחרים חפצים משומשים.
- "פקיחת עיניים" על ניהול הרשימה מצידו של בן הזוג השני– כדי למנוע מצד בו אחד משני בני הזוג ירצה לנכס חלק מחפצי המיטלטלין כחפצים אישיים, יש להיות ערים לביצוע הרשימה.
משרד עו"ד אוריה חנן הוא משרד בוטיק, המציע את שירותיו בתחומי הגירושין, הירושות והצוואות, הסכמים בדיני משפחה, ועוד. המשרד דוגל המקצועיות, אמינות ויחס אישי, כדי למקסם את השירות והגשמת רצונו של כל אחד מלקוחות המשרד. לפרטים נוספים, לחצו כאן.