כתיבת צוואה הדדית

צוואה הדדית

בני זוג יכולים לכתוב צוואה הדדית במסגרתה הם קובעים כי כאשר ילך לעולמו אחד מהם, יעבור כל עיזבונו של בן הזוג שנפטר לטובת בן הזוג שנותר בחיים. בהמשך, כאשר בן הזוג השני הולך לעולמו מועבר כל עיזבונם לטובת ילדיהם המשותפים.

 

מהי צוואה הדדית

צוואה הדדית היא צוואה המבטאת רצון והחלטה משותפת של בני הזוג. על-פי הצוואה ההדדית, התנאים וההסדרים שנקבעו במשותף על ידי בני הזוג ימשיכו לחייב את אחד מבני הזוג שנותר בחיים לאחר פטירתו של בן/בת זוגו. 

הכלל הקבוע בענייני צוואות הוא שכל אחד יכול לשנות את צוואתו בכל זמן, כאוות נפשו. ואף יותר מכך, אדם אינו יכול להתחייב שלא ישנה את צוואתו בעתיד. וגם אם יתחייב לכך, לא תהיה להתחייבותו כל תוקף.

לעומת זאת כתיבת צוואה הדדית מאפשרת לבני זוג המעוניינים בכך להסכים ולהתחייב אחד כלפי השני לא לשנות את צוואתם לאחר שאחד מהם ילך לעולמו. התחייבות כזו, הנערכת בהתאם לחוק הירושה היא מחייבת ומונעת את שינוי הצוואה על ידי אחד מבני הזוג שנותר בחיים לאחר פטירתו של אחד מהם.

כתיבת צוואה הדדית

המטרה של צוואה הדדית

מטרתו של ההסדר החוקי של צוואה הדדית היא לאפשר לבני הזוג להגיע להסכמה שלאחר פטירתו של אחד מהם, לא יוכל בן הזוג השני לשנות את הצוואה ולהחליט למשל להוריש את כל רכושו שירש מבן הזוג לצד שלישי, למשל לבן זוג חדש או לילדים חדשים שנולדו.

בהקשר הזה חשוב לציין שכל עוד שני בני הזוג עדיין בחיים, יכול כל אחד מהם לשנות את הצוואה ובלבד שהוא מודיע על השינוי לבן הזוג השני. בכך הוא נותן לבן הזוג את האפשרות לשנות גם הוא את צוואתו לפי רצונו ובכך בעצם מתבטלת ההדדיות של הצוואה. הדדיות הצוואה תופסת רק כשאחד מבני הזוג נפטר. אם עשו צוואה הדדית, לאחר שאחד מבני הזוג נפטר, בן הזוג שנותר בחיים, לא יוכל יותר לשנות את הצוואה.

צוואה הדדית יכולה להיעשות על ידי מסמך אחד משותף לשני בני הזוג או על ידי שני מסמכים ובלבד שהיא משקפת את הרצון המשותף של שני הצדדים ונערכה בהתאם לתנאים הקבועים בחוק הירושה.

בני זוג גם יכולים לערוך צוואה הדדית במסגרתה הם קובעים, שכל אחד מהם יוריש עם פטירתו את כל עיזבונו ישירות לטובת ילדיהם. צוואה הדדית יכולה להיעשות גם על ידי בני זוג שאינם נשואים.

האם צוואה הדדית חייבת להיות סימטרית?

לאו דווקא. ההדדיות בצוואה אינה מתבטאת בתוכן שוויוני. ההדדיות מתבטאת בכך ששתי הצוואות נחתמו על ידי שני בני הזוג באותו מועד, התוכן שלהן ידוע מראש לשניהם וכל אחת מהצוואות מסתמכת על ההוראות שיש בצוואתו של האחר. וזה גם אם התוכן של הצוואות הוא שונה.

לכן, יתכן מצב שכל צוואה תהיה שונה. למשל, בן זוג אחד יכול לצוות שבפטירתו כל רכושו יעבור לטובת בן הזג השני ואילו בן הזוג השני יכול לצוות שעם פטירתו כל הרכוש יעבור לילדים. מה שחשוב שיש הסכמה הדדית של בני הזוג על העניין וששתי הצוואות נחתמו באותו מועד.

מה המורכבות והבעייתיות של צוואה הדדית

הבחירה בכתיבת צוואה הדדית מאפשרת לשני בני הזוג לשלוט על המהלכים של אחד מבני הזוג שיוותר בחיים בנוגע לרכוש המשותף. אבל היתרון הזה יכול גם להפוך לחיסרון, בעיקר בסיטואציה בה בן הזוג שנותר בחיים  מוצא את עצמו במציאות חדשה ושינוי הצוואה הוא בגדר הכרח או חובה. למשל, לאור נסיבות שבני הזוג לא חשבו עליהם במהלך כתיבת צוואה הדדית. כדאי לקחת הכול בחשבון כשכותבים צוואה הדדית.

להתייעצות בנושא כתיבת צוואה הדדית אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרד עורכי דין אוריה חנן המתמחה בדיני משפחה, ירושות וצוואות ובו תוכלו לקבל מענה להתלבטויותיכם ולהגיע לתוצאה הרצויה והאופטימאלית עבורכם.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן