התנגדות לצוואה
מתי מוגשת התנגדות לצוואה? כאשר אחד הצדדים מרגיש כי נעשה לו עוול וכי הצוואה אינה צודקת. התנגדות לצוואה היא תביעה המבוססת על סיבות להתנגדות כפי שנקבעו בחוק הירושה, אשר גם מכונה התנגדות לקיום לצוואה או תביעה לביטול צוואה. את ההתנגדות לקיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה בתוך פרק זמן שנקבע בחוק הירושה. מטרתה של התנגדות לצוואה היא למנוע מתן תוקף משפטי לצוואה. במאמר שלפניכם נציג את המידע הדרוש לתהליך ההתנגדות לצוואה.
התנגדות לצוואה
כאשר מופיעה התנגדות לצוואה או תביעה לביטול הצוואה דוחה בית המשפט את מתן הצו לקיום צוואה והצוואה נפסלת ואינה מקבלת תוקף משפטי.
מהו צו לקיום צוואה? היורשים מגישים את בקשתם למימוש הצוואה לרשם לענייני ירושה כדי לקבל צו לקיום צוואה. לאחר שהוגש הצו לקיום צוואה, ניתן להגיש התנגדות תוך 14 יום ממועד פרסום הבקשה.
באילו מקרים תוגש התנגדות לצוואה? אם לטענת המתנגדים ישנה צוואה מאוחרת שהמנוח הותיר אחריו, או אם לטענת המתנגדים נפלו פגמים בצוואה או אם לטענת המתנגדים הצוואה אינה משקפת את רצון המנוח.
באילו מקרים תיפסל הצוואה? מקרים בהם אחד ממוטבי הצוואה היה נוכח בעת כתיבתה או במקרים בהם הצוואה נכתבה תחת מה שנקרא "השפעה בלתי הוגנת", למשל איומים, לחץ או כפייה. פסילת צוואה היא הליך מורכב הדורש הכנה מראש של טענות ההתנגדות והפגמים שאמורים לבטל את הצוואה.
במקרים בהם כבר ניתן צו לקיום צוואה לא ניתן להגיש התנגדות. גם במקרים בהם רכוש או כסף שחשבתם שמגיע לכם והסתבר שהוא הוענק עוד בחייו של המנוח, כמתנה לבן משפחה והדבר הוסתר מכם, אפשר להגיש בקשה לביטול מתנה אך לא התנגדות, כי לא מדובר כאן בסכסוך צוואה או ירושה.
ניהול הליך ההתנגדות לצוואה
את כתב ההתנגדות מגישים רק לאחר שהוגשה לרשם הירושות בקשה לצו קיום צוואה. לאחר בקשת ההתנגדות, הרשם לענייני ירושה יעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה.
מדובר בהליך שונה מהליכים משפטיים אחרים משום שהדמות עליה אנו חולקים אינה בין החיים. לא ניתן לשאול לדעתה או לזמנה להעיד. עובדה זו מקשה על המתנגד והופכת את ההליך למסורבל. על מי שמתנגד חלות דרישות להוכחות רבות שלא כולן ברות ביצוע ומתאפשרות.
בבית המשפט הופך הליך התנגדות לצוואה לכתב תביעה. מבקש צו קיום הצוואה הופך לתובע ואילו המתנגד לצוואה נרשם כנתבע. מבקש קיום הצוואה מגיש את תגובתו להתנגדות במסגרת ההגנה על הצוואה. בית המשפט קובע מועד לדיון מוקדם במסגרתו הוא בוחן יחד עם עורכי הדין של שני הצדדים את הנושאים שעלו במחלוקת בסכסוך על תוקף הצוואה.
בהמשך קובע בית המשפט מועדים לדיונים לשם הצגת ההוכחות בהם יחקרו העדים של שני הצדדים בנושאים הקשורים לתוקף הצוואה. בסיום שלב הצגת ההוכחות יסכמו שני הצדדים את טענותיהם ובית המשפט ייתן את פסק הדין.
כדאי לציין כי תקנות חדשות בענייני סכסוכי ירושה שנקבעו בשנת 2020 קובעות כי על הצדדים גם לעבור הליך של גישור שמטרתו לנסות לגשר על המחלוקות ולהגיע להסכמות שייתרו את בירור הטענות במסגרת ההתנגדות.
מועד הגשת ההתנגדות לצוואה
את ההתנגדות לצוואה יש להגיש במועדים הקבועים בחוק הירושה. על-פי סעיף 67א' לחוק הירושה יש להגיש התנגדות לצוואה תוך שבועיים מיום פרסומה בשני עיתונים יומיים על ידי הרשם לענייני ירושה.
במקרה ולא מוגשת התנגדות בפרק הזמן הזה, נותן הרשם לענייני ירושה צו קיום צוואה שמוגדר כפסק דין לכל דבר ועניין ואז לא ניתן להגיש עוד את ההתנגדות. במקרה כזה יש להגיש תביעה לביטול הצו לקיום צוואה.
במקרה של מחלוקת בעניין ירושה או צוואה פנו לעו"ד אוריה חנן המתמחה בתחום בענייני משפחה וירושה. משרדה הינו בעל ניסיון עשיר בניהול הליכים מורכבים ונותן מענה מקצועי ואיכותי ללקוחותיו הנמצאים בסכסוכים משפחתיים.