פירוק שיתוף במיטלטלין

פירוק שיתוף במיטלטלין
נכסי מיטלטלין הם כל הנכסים המוחשיים שאינם נכסי מקרקעין. נכסי מקרקעין יהיו, לרוב, דירות, שטחי חקלאות או בניה, וכן הלאה; ואילו נכסי מיטלטלין יהיו חפצים למיניהם. נכסי המיטלטלין נידונים תחת חוק המיטלטלין הישראלי, לעומת המקרקעין, שנידונים בחוק המקרקעין. עם זאת, ישנם סעיפים מחוק המקרקעין שחלים גם על חוק המיטלטלין. על מנת לפרק שותפות במיטלטלין, יש להבין מהי שותפות, כיצד ניתן לפרק אותה ולאיזה חובות יהא הפירוק כפוף.

 

כיצד ניתן לפרק שותפות במיטלטלין?

כדי להבין כיצד לפרק שותפות, יש להבין, קודם, כיצד היא נוצרת. שותפות במיטלטלין נוצרת, בדרך-כלל, באחת משתי דרכים: העיקרית שבהן, היא הסכם שיתוף. במסגרת הסכם שיתוף, חותמים מספר שותפים – לפחות שניים, ומעלה – על הסכם לפיו הם שותפים במיטלטלין, כאשר השותפות תהיה שווה, ותחול על כלל המיטלטלין. ההסכם יכיל את הפרוצדורה הנדרשת לביצוע פעולות במיטלטלין, כולל סדר הקדימות במכירתן, למשל.

הדרך השניה היא "ערבוב מיטלטלין", כפי שמופיעה בחוק המיטלטלין. בדרך זו, כאשר עורבו שני מיני מיטלטלין של אנשים שונים והפכו לאחד, זה יהיה בבעלותם המשותפות של בעלי המיטלטלין המקוריים.

במסגרת השותפות וחופש החוזים, זכאי שותף להחליט ולמכור את חלקו בשותפות. על השותף להגיש צו פירוק, והוא זכאי למכור את החלק שלו לאחד השותפים האחרים, לאדם שחיצוני לשותפות, או להחליט למכור את כלל המיטלטלין ולחלק את שוויו בין השותפים.

פירוק שיתוף במיטלטלין

הלכת השיתוף וחוק יחסי-ממון

בשנת 1974 נחקק בישראל חוק יחסי ממון. חוק זה מסדיר את איזון המשאבים של בני זוג שהחליטו להיפרד זה מזה. החוק חל על זוגות שהתחתנו החל מ-74' והלאה, ואילו על זוגות שהתחתנו לפני כן, או על זוגות "ידועים בציבור", מוחלת הלכת השיתוף – הקובעת חזקה פסיקתית שמסדירה את יחסי הרכוש בין בני הזוג.

הלכת השיתוף מחילה הסדר של שיתוף רכוש מידי, המחלקת את הרכוש באופן שווה בין בני הזוג. הואיל והשיתוף מידי, ניתן במסגרתו לבקש פירוק שיתוף גם בלי להיפרד, או גם בטרם הפרידה. לעומת זאת, חוק יחסי-ממון קובע הסדר דחוי, לפיו פירוק השיתוף ייעשה רק לאחר פרידת בני הזוג: או בגירושין רשמיים, או במועד קרע, שאותו יקבע ביהמ"ש לפי פרמטרים כמו מגורים נפרדים, הגשת תביעות הדדית או אלימות במשפחה.

כאשר מדובר על שיתוף במיטלטלין של בני זוג, אם כן, יש לבחון את שנת הנישואין, ובהתאם, לבדוק כיצד יש לבקש את פירוק השיתוף, וכיצד הוא יוחל.

חובת תום הלב

על בקשת פירוק שיתוף, במקרקעין כמו גם במיטלטלין, חלה חובת תום הלב. לרוב, כשיבוא שותף ויבקש צו לפירוק שיתוף, ביהמ"ש ייעתר לו, אף בהישמע סירוב מצד השותפים האחרים. ואולם, אם טענת הסרבנים היא שבקשת הפירוק מקורה בחוסר תום לב, אזי יבחן בית המשפט את בקשת הפירוק בתשומת לב יתרה. אם הבקשה נובעת מרצון לפגוע מאחד מהשותפים, מונעת מתחושת נקם או מיועדת לפגיעה באדם אחר, יתכן שהיא תסורב או לכל הפחות, תעוכב.

סוגי חלוקת המיטלטלין

כאשר מדובר על שותפות של בני זוג במיטלטלין, יש להבחין בין סוגים שונים של מיטלטלין: מיטלטלין "אישיים", שאינם ניתנים לחלוקה, ונשארים בבעלות בעליהם המקוריים; ומיטלטלין "משותפים", הניתנים לאיזון וחלוקה. כמו כן, יש להבחין בין שני סוגי המיטלטלין הללו לבין סוג שלישי של מיטלטלין: מיטלטלין השייכים לילדים, ככל שיש כאלו.

במקרה שהחליט בית המשפט על חלוקת המיטלטלין, חשוב לדעת שישנן כמה דרכים לבצע כזו: הדרך הראשונה קרויה "חלוקה בעין". חלוקה זו, משמעה חלוקה של החפצים עצמם בין בני הזוג. החלוקה השניה נעשית על ידי מכירת כלל נכסי המיטלטלין, וחלוקת שווים באופן שווה בין השותפים. חוק המיטלטלין מתיר לבית המשפט שיקול דעת לכל חלוקה אחרת שתהא צודקת וראויה בעיניו.

כאשר מדובר על פירוק שיתוף במיטלטלין של בני זוג, חשוב לדעת שהמיטלטלין מחולקים יחד עם שאר הנכסים. כך, יתכן שאף שהמיטלטלין עצמם לא יחולקו באופן שווה, הרי שבמסגרת איזון כלל המשאבים, בני הזוג יצאו ברכוש שווה.

כאשר עולה סוגיה של פירוק שיתוף במיטלטלין, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי עם עו"ד המומחה בתחומו, עקב מורכבות הנושא- כשלעצמו, ובמסגרת דיני המשפחה והגירושין בכלל. משרד עו"ד אוריה חנן מתמחה בתחומי הגירושין, המשפחה, הירושות, הצוואות ועוד, ודוגל במקצועיות, אמינות ויחס איכותי ללקוחות. להרחבה, לחצו כאן.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן