שינוי הסכם גירושין

עורך דין הסכם גירושין – מה חשוב לדעת לקראת הסכם גירושין?

לא קיים אדם כמעט שלא מכיר אדם שעבר הליך גירושין. במאמר זה נתאר מהו הסכם גירושים, מה הוא כולל ונתאר את האפשרות לשנות את הסכם הגירושין.

למידע נוסף לחצו כאן

 

מה כולל הליך של הסכם גירושין?

הסכם גירושין כשמו כן הוא. מדובר בהסכם בין בני זוג שנמצאים בהליך גירושין שנעשה בהסכמה. הסכם הגירושין מהווה חוזה משפטי מחייב וכולל נושאים מהותיים להליך, בין השאר נושאים העלולים לעלות במחלוקת. מטרתו להסדיר מלכתחילה אירועים שעלולים להיות בעייתיים ובכך להוות עוגן משפטי המאפשר ודאות משפטית לשני הצדדים. הסכם גירושין טוב הוא כזה שמבטא בצורה ברורה והוגנת את רצון שני הצדדים.

הנושאים שיכולים לעלות בהסכם הגירושין הוא אופן הגירושין. בהסכם מבוטא הדבר הבסיסי ביותר והוא עצם הגירושין. בניגוד לזוגות שלא מתגרשים בהסכמה, הסכם הגירושין מעגן בצורה ברורה את רצון הצדיים. מה שנותר לעשות במקרה זה הוא להגיש את התביעה לגירושין בבית הדין הרבני. יש לציין שלרוב הגירושין מאושרים ובהיעדר נסיבות מיוחדות יאושרו בקלות.

כמו כן, בהסכם עשויים לעלות ענייני רכוש וחלוקתם בין בני הזוג. ההסדר אמור להסדיר את החלוקה הראויה והרצויה של הרכוש המשותף, כולל זכויות חוזיות וכן חובות שצברו הזוג במהלך החיים המשותפים.

בנוסף, במידה שישנם ילדים, מוסדרים ענייני המשמורת והסדרי הראיהבהסכם ייקבע מי יהיה ההורה האחראי ומתי ואיפה יוכל ההורה השני לראות את הילדים. כמו כן, יוסדרו ענייני המזונות.

בנוסף, נהוג שיכלל בהסכם גם אופן חינוך הילדים. במידה שאחד ההורים משנה את אמונתו הדתית, מומלץ לקבוע בהסכם הגירושין את אופי החינוך, כשההעדפה היא שלא לעקור את הילד ממסגרת החינוך שהוא מורגל אליה.

שינוי הסכם גירושין

היתרונות של הסכם גירושין

מדובר בחיסכון כספי גדול, לפעמים אדיר. ההסכם נותן פתח לבני הזוג לסיים את מערכת היחסים הזוגית ביניהם באופן "נקי" ועם חיכוכים מינימליים באמצעות ההסכם. כך, בני הזוג לא יכלו את זמנם במלחמות משפטיות בלתי פוסקות. שנית, מדובר בהליך יותר מהיר שכן מרגע שנחתם ההסכם רוב הדברים ידועים מראש וחסכים התלבטויות. בנוסף, יתרון אחר הוא השקט הנפשי שטמון בוודאות המשפטית הנלווית להסכם.

אם להרחיב מעט יותר לגבי יתרונותיו של הסכם הגירושין, נתחיל בכך שההסכם משאיר את הכוח בידיהם של בני הזוג במקום להעבירו לבית המשפט. נכון שתמיד אפשר להגיש תביעה, המתחילה למעשה בגישור ביחידת הסיוע, אך ראוי לזכור כי בתי המשפט אינם מקום נעים, בלשון המעטה, ובוודאי לא כאשר חייכם הפרטיים נחשפים בפני השופטים או הדיינים. מקצועיים ככל שיהיו, הם אינם באמת מכירים אתכם ואת ילדיכם, ואת הניואנסים הקטנים של הצרכים המיוחדים וחיי היומיום. לעומת זאת, בהסכם גירושין מי שקובע את חלוקת הרכוש, זמני השהות ודמי המזונות הוא אתם, ולא אדם שאינו מכיר אתכם.

בנוסף, חשוב לזכור שאתם יודעים מתי תיכנסו לבית המשפט, אבל לא איך ומתי תצאו ממנו. אכן, הליכי גירושין עשויים להתפרס על פני חודשים רבים, לעיתים יותר משנה, וזהו זמן ממושך מאוד של חוסר וודאות ושל מאבקים, על אף אם נקבעים הסדרים זמניים. יתר על כן, המאבקים בבתי המשפט נוטים להיות חריפים, בוודאי יותר מאשר שיחות המתקיימות בין שני הצדדים במטרה להגיע להסכמות משותפות.

יש לזכור כי הפגישות לקראות הסכם גירושין מאפשרות לכם לשטוח את צרכיכם, להקשיב לאחר, ולהגיע לעמק השווה. כלומר, לסלול את הדרך לשיתוף פעולה טוב יותר, שיהיה חשוב מאוד להמשך דרככם. ואכן, הדרך המשותפת עוד תמשיך שנים רבות לעתיד במידה ויש לכם ילדים.

ולבסוף, ראוי לזכור כי הסכם שקיבל תוקף של פסק דין, הריהו כמו הכרעה של בית המשפט או בית הדין הרבני, רק שהגעתם אליו הרבה יותר במהירות, ולא פחות חשוב – בעלויות נמוכות משמעותית. על כן, כל עוד הדבר אפשרי, ישנה עדיפות להגעה להסכמות בתיווכו של עורך דין מגשר, במקום שהדברים יגיעו להכרעתם של השופטים או הדיינים.

עם זאת ניתן לציין גם כמה חסרונות של הסכם הגירושין. כאשר אחד מהצדדים נמצא בעמדת נחיתות מסוימת מבחינה כספית או אישית, ייתכן שבן הזוג החזק יותר ייטה לנצל את חוזקתו כך שההסכם לא יהיה סימטרי. כך יכול להיות שצד מסוים יהיה פחות מרוצה.

ניתן לערוך שינוי הסכם גירושין במידה שאחד מבני הזוג או שניהם מעוניין בכך. עם זאת, כדי שהשינוי יקבל משנה תוקף, עליו לקבל תוקף של פסק דין מבית הדין לענייני משפחה או מבית הדין הרבני. יש לציין שלפי הפסיקה ניתן לערוך שינוי בהסכם רק באותה ערכאה שיפוטית שבה אושר הסכם הגירושין. ככל ששני בני הזוג מעוניינים בשינוי ניתן להגישו במשותף, אך אם רק בן זוג אחד מעוניין עליו להגיש בקשה חד צדדית ומטעמו לשינוי ההסכם.

כאמור, מדובר בהסכם משפטי מחייב לכל דבר. על כן, לא מומלץ לבצע את הסכם גירושין לבד ללא סיוע עורך דין הסכם גירושין. באותו האופן, גם שינוי הסכם גירושין אינו עניין של מה בכך, והוא מחייב את אישורה של הערכאה שאישרה את ההסכם המקורי, בין אם בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני. במידה ומדובר ברצונו של אחד מבני הזוג, בעוד השני מתנגד, יש להגיש בקשה מטעמו לערכאה הרלוונטית, ובמידה ומדובר ברצונם של שני בני הזוג יש להגיש בקשה משותפת.

שינוי הסכם גירושין

שינוי הסכם גירושין ביתר הרחבה

אם כן, לאחר שקיבל את אישורו של בית המשפט או בית הדין, הסכם הגירושין מחייב את בני הזוג ועליו לפעול לפי התחייבויותיהם האמורות בו. ואולם, אין הדבר אומר כי לא ניתן לשנות את הסכם הגירושין, שהרי החיים הם דינאמיים ועימם משתנה המצב הכלכלי, הצרכים של אחד או יותר מהילדים, יכולות ההשתכרות, מקומות המגורים וכן הלאה. לכן, ניתן לפנות בכל עת אל אותה ערכאה שאישרה את ההסכם המקורי, בין אם בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, ולבקש באופן משותף או חד צדדי את שינוי ההסכם.

לדוגמא, מזונות ילדים עומדים לא פעם במרכז פניות לשינוי הסכם גירושין, והם יכולים להגיע מצד האם שלרוב מבקשת הגדלת תשלומים, או של האב שלרוב מבקש את הקטנתם. חשוב להדגיש שכמו בכל ההליכים, טובת הילדים היא זו שעומדת לנגד עיניו של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, והיא באה לפני טובת ההורים. במילים אחרות, שינוי הסכם גירושין לא יבוצע אם יתרשם בית המשפט שהוא עלול לפגוע בילדים, על אף אם הוא מכביד על ההורה.

מהצד השני, בית המשפט בהחלט ער לנסיבות שבגינן הוגשה הבקשה. הצד המבקש הוא שחייב להראות כי קיימות נסיבות חריגות, או ליתר דיוק שינוי נסיבות מהותי, המצדיק את שינוי דמי המזונות. לדוגמא, אם האב מעוניין להקטין את דמי המזונות שנקבעו בהסכם הגירושין המקורי, עליו להראות למשל שחל שינוי משמעותי וקבעו בזמני השהות של הילדים, עברו להתגורר יותר ימים בשבוע איתו בפועל ממה שהוסכם בתחילה.

כמו כן, האב יכול להראות שחל שינוי משמעותי לרעה במצבו הכלכלי. יש להדגיש כי תמיד חייבים להראות שינוי משמעותי, כלומר לא רק שינוי נמוך יחסית במשכורת, לא נוח ככל שיהיה, אלא ירידה מהותית בהכנסות. יתר על כן, אין זה מספיק שהירידה תהיה לתקופת מה, למשל עקב פיטורין או ירידה במחזור העסק, אלא שהשינוי יהיה ממושך. בנוסף, האב יכול לטעון במקרים חריגים כי חל שינוי פתאומי, כזה שאי אפשר היה לצפות אותו במהלך חתימת ההסכם המקורי. למשל, אחד הילדים סבל ממצב רפואי מיוחד שהצריך טיפולים יקרים, אך לאחר שנתיים מצבו השתפר מאוד, ולמעשה הוצאות הטיפולים פחתו משמעותית.

ראוי לציין כי בתי המשפט ודני הדין אינם ממהרים לאשר את השינוי בהסכם הגירושין, לא בכל הקשור למזונות וגם לא בכל הקשור למשמורת או חלוקת הרכוש. למעשה, בית המשפט יאשר שינוי בחלוקת רכוש רק אם יוכח שבמועד חתימת ההסכם אחד הצדדים לא היה מודע להימצאות ממון או רכוש משמעותי, אשר בן הזוג טרח להסתירו מעינו. כמו כן, שינויים מהותיים במשמורת ומכאן בזמני השהות, יאושרו רק אם חל שינוי קיצוני שאינו מאפשר את טובת הילדים, למשל שההורה המשמורן אינו מכבד את ההסכם באופן קבוע ופוגעני, אם הוא לקה בנפשו, אם אינו מסוגל לקיים את גידול הילדים מכל סיבה אחרת, וכן הלאה.

שינוי הסכם גירושין

אודות משרד עו"ד אוריה חנן

עו"ד אוריה חנן הינה מומחית לדיני משפחה וירושה. משרד הבוטיק שהוקם על ידה, פועל בסניפים המצויים בנתניה ובאשקלון, ומעניק את השירות המשפטי האיכותי והמדויק ביותר שיש. המשרד חרת על דגלו את הערכים לחתירה למצוינות, שירות אדיב וקשוב ללקוחותיו, אמינות ושקיפות כערכים עליונים וכן הגעה לתוצאה המשפטית הטובה ביותר עבור לקוחותיו תוך שירות מסור.

המשרד נלחם לילות כימים על מנת להשיג ללקוחותיו את המגיע להם על פי דין, דבר שמודגש עוד יותר בתחומים משפטיים מורכבים אלו המערבים לעיתים קרובות רגש. עו"ד חנן בעלת ניסיון רב בתחום המעמד האישי ומומחית לניהול משא ומתן. לקוחות מספרים שמרגע התקשרותם עם המשרד זכו ליחס אדיב, אישי ומקצועי. לפרטים נוספים פנו לכאן.

למידע נוסף ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי הנכם מוזמנים לפנות אל סניפי משרדנו המצויים באשקלון ובנתניה. ניתן לפנות אלינו בטלפון 09-7778638 ועורכי הדין שלנו יעמדו לרשותכם עם מענה לשאלות והתלבטויות.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן