צוואות וירושות

צוואות וירושות – מה חשוב לדעת?

דיני צוואה וירושה מסדירים את סוגיית זכויות היורשים ברכוש שהמנוח-המוריש צבר בחייו, וקובעים כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. במסגרת דינים אלו ישנה התייחסות לסוגיות רבות, ביניהן: יורשים על פי דין, יורשים על פי צוואה, בקשת צו קיום צוואה, הגשת בקשת צו ירושה, התנגדות לצוואה, מינוי מנהל עיזבון ועוד.

עורך דין דיני ירושה יכול לסייע בעריכת צוואה, בסכסוכי ירושה, כולל הגשת התנגדות לצו ירושה או התנגדות לצו קיום צוואה, בהגנה על צוואה בבית המשפט – והכל תוך הסבר וייעוץ משפטי מקצועי אודות השלבים הנדרשים בכל פרוצדורה.

 

צו ירושה וצו קיום צוואה

לאחר שאדם הולך לעולמו, כדי שאפשר יהיה לחלק את עזבונו, כלומר: את הרכוש שלו, יש להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה. לשם כך, יש להגיש בקשה מתאימה לרשם לענייני ירושה.

העיזבון מתחלק בין יורשי הנפטר, לפי ההוראות בצוואתו. אם המנוח לא השאיר אחריו צוואה, העיזבון יחולק בהתאם להוראות חוק הירושה (להלן: "החוק").

מכאן, שאם אדם רוצה לשלוט בחלוקת רכושו לאחר מותו וחשוב לו לקבוע מי יקבל את רכושו ואיזה חלק בו, עליו להיערך מראש ולהכין צוואה.

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך שבו אדם קובע מי יירש את רכושו ונכסיו לאחר מותו.

ע"פ החוק, כל אדם כשיר לערוך צוואה מלבד קטין, פסול דין או אדם שלא ידע להבחין בטיבה של צוואה כאשר ערך אותה.

חוק הירושה קובע ארבע דרכים שבהן ניתן לערוך צוואה תקפה: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל פה.

המצווה יכול לבחור באיזו דרך לערוך את הצוואה מלבד צוואה בע"פ ("צוואת שכיב מרע"), אותה ניתן לערוך רק כאשר מדובר בשכיב מרע ובאדם שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות. בנסיבות אלו, ניתן לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים את לשונו של המצווה.

צוואה בעל-פה בטלה לאחר חודש אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה והמצווה עודנו בחיים.

בצוואה אפשר לכלול הוראה בנוגע למינוי מנהל עיזבון שיהיה אחראי על חלוקת העיזבון בין היורשים. ניתן אף לציין שם של אדם מסוים שישמש כמנהל העיזבון.

למי מומלץ לערוך צוואה?

כל אדם שחשוב לו לדעת מה ייעשה ברכושו לאחר מותו, כדאי שיכין צוואה. ואולם, במקרים מסוימים ובקרב אוכלוסיות מסוימות, חשיבות עריכת צוואה רבה עוד יותר. כך למשל, כאשר מדובר בבני זוג ידועים בציבור. עריכת צוואה תמנע לרוב סכסוך אפשרי עתידי לאחר מות בן/ת הזוג.

צוואה הדדית

כתיבת צוואה הדדית היא אפשרות טובה נוספת למניעת סכסוכי ירושה עתידיים. צוואה הדדית היא צוואה שבני זוג עורכים, ובה הם מורישים את רכושם האחד לשנייה או לצד שלישי.

התנגדות לצוואה

מי שסבור כי אין לקיים צוואה, יכול להגיש התנגדות למתן צו קיום צוואה. מדובר במסמך כתוב, שמוגש לרשם לענייני ירושה שמטרתו היא אחת: למנוע מתן צו קיום צוואה. יש להגיש את ההתנגדות תוך 14 ימים מיום הפרסום של ההודעה על הבקשה לצו קיום צוואה. יש מספר עילות בגינן ניתן להתנגד לביצוע צוואה – עילות צורניות, במסגרתן נטען כי נפלו פגמים בדרך עריכת הצוואה (למשל: לא נכחו שני עדים, הצוואה לא נחתמה ע"י המצווה וכד') ועילות מהותיות, כגון: לחץ, איום, כפיה או השפעה בלתי הוגנת על המצווה.

התנגדות לצו ירושה

בדומה להתנגדות למתן צו קיום צוואה, ניתן להגיש התנגדות לצו ירושה. ההתנגדות תוגש בכתב לרשם לענייני ירושה. ניתן להגיש את ההתנגדות לאחר הגשת הבקשה למתן צו ירושה וכל עוד לא הוצא צו הירושה.

הגשת התנגדות לצו ירושה מתבצעת בדרך כלל ע"י יורשים פוטנציאלים, שסבורים כי היו אמורים לרשת את המנוח.

אם אתם מעוניינים לערוך צוואה, שוקלים להגיש התנגדות לצו ירושה או מצויים בסכסוך ירושה, פנו לעורך דין לדיני ירושה כדי שיסייע לכם, יבהיר את הסיכויים והסיכונים וימליץ לכם כיצד לפעול.
משרד עו"ד אוריה חנן, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מייצג את לקוחותיו בדיסקרטיות, בנאמנות ובמקצועיות – בשיתוף פעולה מלא עם הלקוחות ובשקיפות מולם.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן