בקשה להתרת נישואין
בישראל, הדין בענייני נישואין וגירושין הוא הדין האישי. כלומר, כדי שאדם יחשב לנשוי, לפי החוק, הוא צריך להינשא לפי כללי הדת. הפרוצדורה הזו בלבד היא שתאפשר לו גם להתגרש על פי תנאי אותו דת. שני התהליכים האלה עצמם – נישואין וגירושין – יכולים להתקיים אך ורק בבית הדין הדתי של אותה עדה.
אך עם השנים, הולכים ומתפתחים בישראל פתרונות אלטרנטיביים לנישואין הדתיים; בין אם בשל היעדר הרצון להתחתן כדת, ובין אם בשל היעדר הרצון להינשא, בכלל, ובין אם בשל שוני בדת בין בני זוג. בין פתרונות אלו אפשר למצוא את ה"ידועים בציבור"; נישואין פרטיים- שאף שאינם חוקיים, נערכים מעת לעת; וכן את הנישואין האזרחיים. נשואים אזרחיים בישראל מתקיימים או כשזוג שנישא בחול, אזרחית, מגיע ארצה; או כאשר זוג, תושב ואזרח ישראל, התחתן בחו"ל בנישואין אזרחיים, חזר לארץ כנשוי ונרשם כך.
אך אם וכאשר מגיעה העת בה רוצים בני זוג להיפרד, טקס גירושין איננו אפשרות, מאחר שהנישואים לא היו דתיים; ולכן, יהיה צורך באלטרנטיבה: התרת נישואין.
מהי ומתי נדרשת בקשה להתרת נישואין?
בקשה להתרת נישואין, אם כן, היא הליך שנדרש לשם גירושין של זוג שנישא בנישואין אזרחיים. נישואין אזרחיים יהיו מקום בו בני הזו הם בני דתות שונות: יהודי ונוצרייה, מוסלמי ויהודייה, וכן על זו הדרך; או מקום בו אחד מבני הזוג נחשב "מחוסר דת" או "ספק יהודי".
כמו כן, ישנם סוגי נישואין שדתות שונות לא מכירות בהם, אף אם נערכו לפי דרישות הטקס של אותה הדת. למשל, נישואין של בני זוג מאותו המין לא יחשבו לנישואין בחלק מהדתות, כך שאף אם נישאו לפי הטקס הנדרש, הנישואין הללו לא יוכרו בבית הדין הדתי של אותו הדת. כדי להיחשב כנשואים יהיה עליהם להינשא בחתונה אזרחית, ככל שמתאפשרת ומותרת באותה המדינה. ככל שבני הזוג ירצו להתגרש בשלב כלשהוא של נישואיהם, יהיה עליהם להגיש בקשה להתרת נישואין מבית הדין לענייני משפחה.
איך מתבצעת התרת נישואין?
הליך התרת נישואין הוא הליך שמלווה בבירוקרטיה ומסמכים רבים, ולכן מומלץ להיעזר בשירותי עורך דין שמומחה בתחום. הבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה בקשה לבית המשפט לענייני משפחה; בית הדין לא ידון בבקשה. בהגשת הבקשה כלולים מסמכים רבים ובהם פרטים על בני הזוג, אזרחותם ותושבותם, תאריך נישואיהם, וכן הלאה.
סעיף 1 ל"חוק התרת נישואין" קובע מיהם האנשים בהם מוסמך בית המשפט לדון ולהתיר את נישואיהם, וכולל פרטים בדבר אזרחות ותושבות ישראלית ועוד. לאחר קבלת הבקשה, בית המשפט יפנה לבית הדין הדתי הרלוונטי, כדי שזה יבחן האם כל אחד משני בני הזוג לא דורש גירושין לפי דתו. תוך פרק זמן מסוים על בית הדין לענות על כך: אם הוחלט שיש להתגרש על פי הדת, התיק יעבור לבית הדין; ואם לאו, יישאר בבית המשפט.
לאחר השלמת הליך התרת הנישואין, ישונה הספח של בני הזוג ל"גרוש/ה".
התרת נישואין בהסכמה ושלא בהסכמה
אחד ההבדלים הבולטים בין הליך "גירושין" להליך "התרת נישואין", הוא העילה. בעוד בבית דין דתי ישנה רשימת עילות סגורה בגינה ניתן להתגרש, בבית המשפט לענייני משפחה, בהתרת נישואין, אין רשימה כזו. עם זאת, בכל זאת יש הבדל בין בקשה להתרת נישואין בהסכמה, לבין כזו שנעשית מיוזמתו של צד אחד בלבד.
בקשה בהסכמה תכובד ללא עיכובים, כאשר די בהסכמה להתגרש כעילה קבילה ורלוונטית לקבלת ההתרה. לעומת זאת, בבקשה להתרה של צד אחד, בית המשפט יבחן את הנסיבות והסכסוך, כאשר באופן עקרוני, עצם הסכסוך יכול לשמש כעילה לקבלת התרת הנישואין.
יש לשים לב שבקשה להתרת הנישואין מתייחסת אמנם רק לנישואין עצמם; אך בד בבד, איתם לרוב, תגענה סוגיות נוספות הקשורות לחלוקת רכוש, מזונות אישה, ואם מעורבים בתמונה ילדים- גם משמורת ומזונות ילדים.
כחלק מדיני משפחה, שמורכבים ככלל, וכן כנושא עצמאי שמעורב בבירוקרטיה רבה, חשוב במיוחד להיעזר בעורך דין מקצועי ואמין להליך הגשת הבקשה והתרת הנישואין. "אוריה חנן", משרד עו"ד שעוסק בתחום דיני המשפחה ודיני ירושה, הוא משרד בו ניתנים שירותי עריכת דין מדויקים, הכוללים מומחיות בעריכת משא ומתן ושחותרים למיצוי זכויות תוך ליווי אישי ומשפטי מקסימלי. לחצו כאן להרחבה.