כל מה שחשוב לדעת על הגשת בקשה לצו ירושה
בקשה לצו ירושה היא בקשה המוגשת בשני תרחישים שונים. האחד, כאשר היא מוגשת על ידי היורשים כשאין צוואה. התרחיש השני, כאשר הצוואה של הנפטר לא חלה על כל הרכוש שהוא צבר. צו ירושה אינו עוסק במה שכתוב בעיזבון עצמו, אלא עניינו הצהרתי. הוא נועד להוות אישור הצהרתי לגבי יורשי המנוח והחלק של כל אחד מהם.
ניתן להגיש בקשה לצו ירושה לרשם העוסק בענייני ירושה, או לבית דין דתי, כאשר הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי מי שצפוי ליהנות מהירושה וכן על ידי מי שעשוי שיהיה לו עניין בהגשת הבקשה, כמו נושה למשל.
מהו התהליך הצפוי?
לאחר הגשת בקשת צו ירושה על ידי עורך דין מומחה לדיני ירושות וצוואות השלב הבא יהיה קליטתה וקבלתה. לאחר מכן ייעשה פרסום על הבקשה על ידי המדינה ברשומות וכן בעיתונות היומית. הפרסום נועד לאפשר התנגדויות שונות של בעלי עניין פוטנציאליים כמו יורשים שלא היו כלולים בבקשת צו הירושה, או כשלא הוצגה צוואה מסוימת מאוחרת בזמן.
ככל שלא הוגשו התנגדויות, מרבית הסיכויים הם שהצו יתקבל. יש לציין שיהיו מקרים שבהם ההחלטה תועבר להכרעת בית המשפט במקרה שבו למשל הוגשה התנגדות, או אם המדינה היא צד לעניין, או כאשר היועץ המשפטי לממשלה הוא צד לעניין, או אם קיים חוסר בהירות לגבי הדינים החלים על הצו עצמו.
חוק הירושה קובע שכל אדם בעל עניין בעיזבון רשאי להגיש בקשה לצו ירושה בין אם הוא יורש ובין אם לאו. החוק מפרט מי הם היורשים שיכולים להגיש בקשה לצו ירושה מקוונת. יש לציין שמי שאינו יורש ישיר המוזכר בצוואה יצטרך להגיש בקשה באופן פיזי, כשכדאי לו להיעזר בשירותי עורך דין שידע להתנהל מול האתגר הבירוקרטי והמשפטי.
איך מגישים בקשה לצו ירושה באופן מקוון?
כפי שציינו, ניתן להגיש את הבקשה לצו הירושה באופן פיזי במשרד הרשם לענייני ירושה או באמצעות טופס פניה מקוון. המדינה מעניקה הנחה של 15% ממחיר הגשת הבקשה. ואולם, הגשת הבקשה בדרך זו מוגבלת לאנשים מסויימים. רק אנשים שמהווים צאצאים ישירים של הנפטר, בני זוג, הורים, סבים ואחים.
על מנת להגיש בקשה מקוונת יש להיכנס לאתר משרד המשפטים. בטופס המקוון תידרשו למלא פרטים של מבקש הבקשה ופרטי היורשים. בנוסף לכך, מגיש הבקשה צריך צריך להעלות מסמכים סרוקים כמו תעודת פטירה של הנפטר, תעודות פטירה של יורשים שנפטרו, וכן רישיון רכב במידה שהוא מוזכר בעיזבון.
מעבר לכך, מגיש הבקשה לצרף תצהירים. בין השאר מדובר בתהירים הנוגעים ללתצהיר הסתלקות שחתום בידי עורך דין של יורש של אדם המוותר על חלקו בירושה, וכן תצהיר של מגיש הבקשה שמצהיר שיידע את היורשים האחרים על כך שמגיש את הבקשה.
יש לציין שלא כדאי לאדם הפשוט לנסות הלגיש את הבקשה לבד. לעיתים, נדמה לאדם שלא מעורה בתחום משפטי זה שיוכל להתמודד עם הדקויות השונות של החוק ושל בתי המשפט. ואולם, הניסיון מלמד שבמקרים אלו מוטב להשתמש בשירותי עורך דין לענייני ירושה שיסייע מול הדרישות המשפטיות המורכבות.
אודות משרד עו"ד אוריה חנן
עו"ד אוריה חנן הינה מומחית לדיני משפחה וירושה. משרד הבוטיק שהוקם על ידה מעניק את השירות המשפטי האיכותי והמדויק ביותר שיש. המשרד חרת על דגלו את הערכים לחתירה למצוינות, שירות אדיב וקשוב ללקוחותיו, אמינות ושקיפות כערכים עליונים וכן הגעה לתוצאה המשפטית הטובה ביותר עבור לקוחותיו תוך שירות מסור.
המשרד נלחם לילות כימים על מנת להשיג ללקוחותיו את המגיע להם על פי דין, דבר שמודגש עוד יותר בתחומים משפטיים מורכבים אלו המערבים לעיתים קרובות רגש. עו"ד חנן בעלת ניסיון רב בתחום המעמד האישי ומומחית לניהול משא ומתן. לקוחות מספרים שמרגע התקשרותם עם המשרד זכו ליחס אדיב, אישי ומקצועי. לפרטים נוספים פנו לכאן.