הסכם מזונות לזוג לא נשוי

הסכם מזונות לזוג לא נשוי

כחלק מהליך הגירושין, עולים נושאים שונים לדיון. חלקם של הנושאים ידונו בבית הדין וחלקם בבית המשפט, לפי הדין האזרחי או הדתי. אחד הנושאים הללו הוא נושא המזונות, כאשר בתוכו ניתן למצוא שני סוגי מזונות: מזונות ילדים ומזונות אישה. קביעת המזונות יכולה להתרחש כחלק מהכרעה שיפוטית בסכסוך גירושין, אך יכולה להתקבל גם על ידי הצדדים.

למידע נוסף לחצו כאן

 

במידה שזוג שמתגרש מנהל הליך של גישור ודומיו, הוא עשוי להגיע להסכם מזונות שמגדיר את חבות כל אחד מהצדדים, ביחס למספר הילדים, הסדר המשמורת ומשכורת הצדדים. ההסכם נדרש לקבל אישור מבית המשפט כדי שיקבל תוקף של הכרעה משפטית ויחייב את הצדדים. גם זוגות שמקיימים קשר משפחתי, אך ללא נישואין פורמאליים, כגון "ידועים בציבור", עשויים ליצור הסכם מזונות בזמן פרידה, שיקבל תיקוף משפטי.

הסכם מזונות לזוג לא נשוי

"ידועים בציבור" כתחליף נישואין

"ידועים בציבור" הם בני זוג שבחרו לחיות ביחד ולקיים אורח חיים משותף, ללא נישואין כדת משה וישראל. על מנת שבני זוג יוכרו כידועים בציבור, עליהם להראות שהם מקיימים משק בית כלכלי משותף, שאורח החיים שלהם שיתופי, שיש ביניהם יחסים אינטימיים ושהם מוכרים בציבור כבני זוג. הדרישות בפועל, בבית המשפט, מרוככות והרף להוכחתן אינו גבוה.מוסד הידועים בציבור נועד להעניק לבני הזוג את זכויותיהם של זוגות נשואים, אך בחלק מהנושאים- בשינויים המתחייבים.

זוגות שלא מעוניינים בנישואין כדת משה וישראל – בין אם אינם מעוניינים להינשא כלל, ובין אם אינם מעוניינים בנישואים דתיים, כמתחייב בישראל – עשויים לנקוט גם בצעדים של נישואין פרטיים או נישואין אזרחיים. עם זאת, ככל שאלו לא יוכרו כנישואין הלכתיים, לרוב הזכויות שינתנו להם יהיו אלו של ידועים בציבור. לצידם, ישנם זוגות הבוחרים לחיות ביחד, אך ללא הגדרת ידועים בציבור.

גם זוגות כאלו, שחיים ללא נישואין, יוכלו לייצר הסכם מזונות בעת פרידה. ההסכם ידרוש אישור ותיקוף מבית המשפט.

סוגי המזונות

כאמור, המזונות הכלולים בהסכם מזונות הם מזונות ילדים ומזונות אישה.

מזונות ילדים ניתנים לדיון בבית המשפט, אלא אם הוסכם לדון בהם בבית הדין, והם נידונים לפי הדין האישי החל. מזונות ילדים משיתה חובה קוגנטית על האב עד גיל 6, ללא קשר ליכולת הכלכלית שלו; ומגיל 6-15, החובה מוטלת על שני ההורים, לפי הסדר המשמורת, צרכי הילדים הבסיסיים ושמעבר לכך, ולפי יחס המשכורות בין בני הזוג. במזונות ילדים אין השלכה לכך שבני הזוג אינם נשואים; כל עוד האב מוכר כאבי הילדים, ביולוגית, הוא חייב בתשלום המזונות.

מזונות אישה, לעומת זאת, הם מזונות שנידונים לפי הדין הדתי ובערכאה דתית. ביהדות, הבעל חייב במזונות אישה רק עד לגירושין; מרגע הגירושין החובה מסתיימת. הואיל ובני הזוג אינם נשואים, במקרה של ידועים בציבור, מתעוררת בעיה: לכאורה, האישה לא תהיה זכאית למזונות אישה, בהיעדר נישואין וגירושין כדת משה וישראל.

עם זאת, הפסיקה הישראלית קבעה שגם ידועה בציבור תהא זכאית למזונות אישה, אם בני הזוג ייפרדו, וזאת מכח "הסכם מכללא". אפילו אם בני הזוג לא יערכו הסכם רשמי של חיים משותפים, תקום לאישה זכות למזונות אישה, וזאת מכח קיומם של החיים המשותפים, יחסי האמון וההסתמכות.

כך יכול להיערך הסכם מזונות בין בני זוג אף ללא קשר נישואין. בשל מורכבות הפרוצדורה, מומלץ להיוועץ בעורך דין בניהול ההליך.

ערכאת הדיון של הסכם המזונות

הסכם מזונות, כאמור, יכול להיקבע על ידי בני הזוג לקראת או במהלך פרידה צפויה. על ההסכם להיות כמה שיותר מפורט, כדי להגשים בצורה המיטבית את יתרונו על פני הכרעה שיפוטית: דמי מזונות שמוסכמים ומקובלים על הצדדים, ואינם תוצר של הכרעה שיפוטית אובייקטיבית. על ההסכם לקבל אישור של בית משפט לענייני משפחה או של בית דין רבני. הערכאה בה אושר ההסכם היא הערכאה בה יתקיים דיון בהסכם, ככל שיידרש.

ואמנם, במקרה של שינוי נסיבות מהותי, ניתן יהיה לדון בהסכם בערכאה אחרת.

אם ברצונכם לשמוע פרטים נוספים או ליצור הסכם מזונות לזוג לא נשוי, אתם מוזמנים ליצור קשר עם אוריה חנן, עו"ד מומחית בדיני משפחה. משרד עו"ד אוריה חנן מסייעים בתביעות והליכים בתחומים השונים של דיני המשפחה באמינות, מצוינות, מקצוענות וליווי אישי ומשפטי. לפרטים ויצירת קשר, לחצו כאן.

צור קשר

לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי

דילוג לתוכן