הסכם ממון – מזונות אישה
בניגוד להסכם מזונות או גירושין, הסכם ממון הוא הסכם שנחתם לפני או במהלך הנישואין, ובהיעדר זיקה מתחייבת לגירושין. להפך: מטרתו של הסכם הממון היא ביצוע חלוקת רכוש שמקובלת על שני הצדדים ומתחשבת ביכולותיהם וברצונותיהם, במקום חלוקה שרירותית, על פי החוק והכרעת בית המשפט.
להסכמי ממון ישנם יתרונות כמו יציבות, ודאות ויצירת הסתמכות, וכן נטרול החשש הנוסף במקרה שגירושין יעמדו על הפרק; אך עלולים להיות להם גם חסרונות, כמו פגיעה באמון בני הזוג, או קבלת החלטות רכושיות בהינתן פערים כלכליים בין בני הזוג, דבר שעלול להטות את ההסכם טובת בן הזוג המבוסס יותר.
כדי למצות את יתרונותיו של הסכם ממון, על כן, ישנה חשיבות יתרה לניסוחו באמצעות ובעזרת עורך דין. הסכמי ממון יכולים לכלול את כלל הסוגיות הרכושיות או את חלקן, כאשר אחת מהן היא סוגיית מזונות אישה.
חוק יחסי ממון
הסכם הממון מהווה חריג לחלוקה הקבועה בחוק יחסי ממון. חוק יחסי ממון נחקק בשנת 1974, כאשר לפניו נקבעה "חזקת שיתוף", המחילה הסדר של חלוקת רכוש שווה בין בני זוג. חוק יחסי ממון, שחל על זוגות שנישאו אחרי 74', קובע הסדר איזון משאבים, שמחלק שווה בשווה את רכושם של בני הזוג; אך בשונה מחזקת השיתוף, הוא מבחין בין נכסים ברי-איזון לבין נכסים שאינם ברי-איזון – נכסים מלפני החתונה, מתנות וירושות.
חוק יחסי ממון מאפשר, לצד ההסדר המובנה בו, לייצר הסכם ממון, בו יחליטו הצדדים על חלוקה רכושית אחרת שמוסכמת על הצדדים, ובתנאי שנכתבה ואושרה לפי דרישות החוק.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון, אם כן, זהו הסכם שנערך ונכתב לפי רצון הצדדים, וקובע את חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה. הסכם ממון יכול להכיל את כלל או חלקן של הסוגיות הרכושיות העומדות הפרק: נכסים, קרנות השתלמות ופנסיה, משכנתאות, חובות ועוד. כחלק מההסכם ניתן להסדיר גם מזונות ילדים ומזונות אישה, אך אלו סוגיות יותר מורכבות שיתכן ולא תיאכפנה כלשונן בבית המשפט. הדיון במזונות ילדים, למשל, חייב להיות מונחה ע"י טובת הילד, ואם בית המשפט התרשם שלא כך היה, יקבע הסדר חדש.
הסכם ממון יכול להיחתם לפני נישואין או במהלכם. אם ההסכם נקבע לפני הנישואין, הוא יידרש לעבור חתימה של נוטריון, רשם נישואין או חותמת בית משפט; אם ההסכם נקבע לאחר הנישואין, הוא יידרש לעבור אישור של בית המשפט העוסק בענייני משפחה, או, לחלופין, של בי"ד רבני. האישור האמור יינתן רק אם התרשם המאשר שההסכם נעשה מרצונם החופשי של הצדדים, וייתן להסכם תוקף של פסק דין.
מזונות אישה כחלק מהסכם ממון
מזונות אישה הם מזונות שהבעל משלם לאשתו במקרים מסוימים. מזונות אישה נקבעים לפי הדין האישי שחל על הצדדים, זאת, בשונה משאר הסוגיות הרכושיות, שנידונות על פי הדין האזרחי בישראל. ביהדות, מזונות האישה מקיימים מספר תנאים; על הבעל לשלם את המזונות לאשתו, ואין מקרה הפוך; המזונות ניתנים במהלך הנישואין בלבד, כך שבמקרה של גירושין, מזונות האישה יופסקו לאחריהם; המזונות ניתנים לפי רמת החיים הגבוהה יותר שבה חיה האישה, בין אם לפני ובין אם לאחר נישואיה; ועוד.
על אף שמזונות אישה בבסיסם הם דתיים, כאמור, לאחרונה הכיר בית המשפט העליון במזונות אזרחיים. מזונות אלו ניתנים על בסיס האמון בין בני הזוג, החיים המשותפים וההסתמכות הקיימת. בית המשפט הכיר גם ב"מזונות משקמים" אזרחיים. מזונות אישה אזרחיים יכולים להינתן גם לאחר הגירושין, ובכך הם נבדלים מהמזונות הדתיים. העקרונות שמכוחם יינתנו המזונות הם כבוד האדם וחירותו, הגינות ויושר בין הצדדים, וזאת מתוך הנחה שהפקרת בין זוג למחסור פוגעת בעקרונות הללו.
הסכם ממון, מזונות אישה ונושאים רכושיים אחרים המוסדרים בו, כמו גם הסכם הורות או הסכם חיים משותפים, הם חלק מההסכמים שיכולים להיערך במסגרת דיני משפחה ודורשים מקצועיות ועמידה באמות מידה משפטיות. לשם כך, חשוב והכרחי להיעזר בעורך דין מומחה בתחום לשם הניסוח, האישור וליווי ההליך בכלל. בהסכמים בדיני משפחה ובתחומים אחרים כמו גירושין, ירושות ועוד, עוסקים עורכי הדין במשרד הבוטיק "אוריה חנן – עו"ד", המבטיחים אמינות, רצינות, קידום הליכי ישוב סכסוכים ועוד.
להרחבה ופרטים נוספים, לחצו כאן.